Week van de werkstress: tips voor meer werkgeluk

Kenneth Smit redactie 16-11-2018

Afgelopen week, 12 t/m 15 november, was het de week van de werkstress. Dit jaar ligt de focus op het voorkomen van werkstress en het vergroten van werkplezier. In deze blog gaan wij in op werkstress en geven wij tips voor meer werkgeluk.

Header Image

Afgelopen week,  12 t/m 15 november, was het de week van de werkstress. Tijdens deze week wordt er extra aandacht besteed aan werkstress. Dit jaar ligt de focus op het voorkomen van werkstress en het vergroten van werkplezier. In deze blog gaan wij in op werkstress en geven wij tips voor meer werkgeluk.

Hoe vaak komt werkstress voor?

Stress op de werkvloer is de beroepsziekte die het meest voorkomt. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische ziekte. Uit cijfers van ArboNed, een landelijke arbodienst, blijkt dat het aantal werknemers dat langdurig thuis zit wegens psychische klachten toeneemt. Inmiddels zit 34 procent van de langdurige zieken thuis wegens psychische klachten en twee jaar geleden was dit nog “slechts” 30 procent. Langdurig ziek is een periode langer dan zes weken. Niet alleen zitten meer werknemers ziek thuis vanwege psychische klachten, ook doen ze er langer over om weer aan het werk te gaan. In 2016 duurde het gemiddelde psychische verzuim bijna 5,5 maand (167 dagen), nu duurt een burn-out gemiddeld meer dan 7 maanden (220 dagen).

In welke mate ervaar jij werkstress?

Hoe is het gesteld met jouw werkstress? Hoeveel werkstress ervaar jij? Het is belangrijk dat je werkstress bespreekbaar maakt. Als er op de werkvloer eerder over gesproken wordt dan kun je werkstress voorkomen. Heeft een werknemer bijvoorbeeld een lagere productiviteit? Of ben jij zelf sneller geïrriteerd dan normaal? Is een werknemer vaker ziek? Dit zijn enkele signalen dat er sprake kan zijn van werkstress. Wil je werkstress voorkomen? Lees dan snel verder voor enkele tips:

Geef waardering

Laat de waardering zien voor het werk dat je medewerkers verrichten. Geef bijvoorbeeld een compliment of bedank ze voor het doen van een bepaalde taak. Mensen krijgen daarvan energie en voelen zich gewaardeerd. Ook inspraak bij beslissingen speelt een belangrijke rol in de mate waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen.

Bied flexibiliteit

Geef je medewerkers de mogelijkheid om te werken met flexibele werktijden (indien dit mogelijk is). Door flexibele werktijden aan te bieden, kunnen werknemers hun baan beter combineren met hun privéleven en ze kunnen zo beter omgaan met de werkdruk. Ook flexibiliteit in hoe medewerkers hun werk aanpakken, speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van werkstress.

Zoek samen naar een oplossing

Indien jij of een werknemer stress ervaart, is het belangrijk om stil te staan bij de oorzaak. Waardoor wordt de stress veroorzaakt? Wat waren de werkzaamheden toen het nog goed ging? Waar krijg je energie van? En wat is juist een energievreter? Ga samen met iemand binnen jouw bedrijf hierover in gesprek om deze antwoorden boven tafel te krijgen. Het is belangrijk dat je samen zoekt naar een oplossing. Want door samen te kijken naar een oplossing, merk je dat je er niet alleen voorstaat. En samen sta je sterker dan alleen en kom je tot betere oplossingen.

Coaching

Wil jij bepaalde patronen die leiden tot werkstress doorbreken? Maar lukt het niet om deze patronen te doorbreken? Met coaching houden wij jou een spiegel voor en helpen wij jou om werkstress te verminderen. Samen gaan we kijken hoe we jouw werkgeluk kunnen vergroten.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.