Werk jij aan je personal brand op social media?

Kenneth Smit redactie 24-02-2017

Dat personal branding belangrijk is, hoeven we jou niet uit te leggen. Vandaag duiken we verder de diepte in met een vertaling van personal branding op social media. We delen concrete tips om via LinkedIn en Facebook aan je personal brand te werken.

Header Image
Dat personal branding belangrijk is, hoeven we jou niet uit te leggen. In een hyper-competitieve arbeidsmarkt is het cruciaal om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Begin 2016 schreven we al een artikel over het ijzersterke personal brand van Donald Trump. Vandaag duiken we verder de diepte in met een vertaling van personal branding op social media. We delen concrete tips om via LinkedIn en Facebook aan je personal brand te werken.

LinkedIn

Al sinds het ontstaan van social media is LinkedIn hét kanaal voor zakelijk gebruik. Tal van bedrijven, waaronder Facebook, hebben getracht de concurrentie aan te gaan, maar vooralsnog is LinkedIn marktleider. Het opzetten en beheren van een gedegen profiel op LinkedIn kan je enorm helpen bij je persoonlijke profilering. Heb je nog geen profiel of ben je niet zeker dat je profiel optimaal is ingericht, lees dan vooral onderstaande tips!

Verbeter de SEO van je profiel

LinkedIn wordt van A tot Z door Google geïndexeerd. Om optimaal door Google gevonden te worden is het daarom van belang om je profiel zo volledig mogelijk in te richten. Laat hierbij woorden waarbij je gezocht wil worden, zoals je vaardigheden en titels, geregeld terugkomen op je profiel, zodat je LinkedIn-profiel snel naar voren komen.

Je profielfoto maakt het verschil

Het lijkt een inkoppertje, maar gaat maar al te vaak fout. Het eerste waar mensen naar kijken als ze een LinkedIn-profiel zien, is de foto. Als jij een wazige, saaie of te kleine foto gebruikt zul je al snel worden overgeslagen. Laat een professionele fotograaf eens een kleine serie foto’s van je maken in een lichte, kleurige of opvallende omgeving. En, vergeet niet, lachen mag best…het is geen mugshot.

De samenvatting is je elevator pitch, gebruik dat!

Maar weinig mensen vullen de summary (samenvatting) van hun profiel in. Erg jammer, want naast dat je daarmee teruggevonden kunt worden in Google, is het ook de perfecte plek om in korte zinnen of alinea’s aan je publiek uit te leggen wie je bent, wat je doet en waarom jouw profiel zo interessant is.

Verzamel aanbevelingen

Sinds een paar jaar kun je op LinkedIn aanbevelingen krijgen van anderen. Eigenlijk een vorm van reviews, maar dan over jezelf! Aanbevelingen maken je profiel een stuk krachtiger. Het vertrouwen van je toekomstige werkgever of een recruiter zal namelijk toenemen. Trek dus de stoute schoenen aan en durf tevreden klanten of werkgevers om een aanbeveling te vragen. Of geef eens een aanbeveling aan een collega, grote kans dat hij of zij dan ook een goed woordje voor jou over heeft.

Voeg vaardigheden toe

Je kan ervoor kiezen om op LinkedIn je specifieke vaardigheden weer te geven op je profiel. Deze vaardigheden dien je zelf toe te voegen onder de sectie Skills, waarna je jouw netwerk kan uitnodigen of zij deze vaardigheden willen steunen ofwel ‘endorsen’. Hierdoor worden je vaardigheden nog eens extra uitgelicht, zodat je personal brand er meteen beter voor staat.

Deel je kennis in blogs en presentaties

LinkedIn biedt professionals de kans aan om zichzelf ook buiten hun profiel om te laten zien. Zo kun je op het platform sinds enige tijd zelf blogs publiceren. Een functionaliteit die meer en meer wordt gebruikt. Dergelijke blogs worden vaak via je netwerk verspreidt en bereiken een groot en relevant zakelijk publiek. Laat je kennis zien!

Facebook

Ondanks dat LinkedIn nog altijd heer en meester is op het vlak van zakelijke social networking, neemt de rol van Facebook toe. Facebook is al lang niet meer het kanaal waar je enkel privé aanwezig bent. De opkomst van bedrijfspagina’s hebben ervoor gezorgd dat ook steeds meer professionals het kanaal weten te vinden om zichzelf aan te buitenwereld te laten zien.

Kies voor een zakelijk profiel

Als je zakelijke actief wenst te zijn op Facebook, dan kun je dat het beste doen via een apart zakelijk profiel. Zo kun je jouw vrienden gescheiden houden van je zakelijke volgers. Zet een zakelijk profiel op voor je persoon of bedrijf en zorg voor relevante content. Echter, probeer altijd een persoonlijke aanpak te hanteren, het is tenslotte een ‘sociaal’ netwerk.

Maak gebruik van linkposts

Op Facebook kun je linkjes plaatsen, zogenaamde linkposts. Deze posts vormen zodra je ze online zet een link naar een externe website, bijvoorbeeld je blog, website of LinkedIn. In tegenstelling tot LinkedIn is het niet aan te bevelen op Facebook lange teksten te delen (zoals blogartikelen). Je kunt dan beter een linkpost gebruiken om geïnteresseerde mensen naar je website of blog te trekken.

Benut de betaalde mogelijkheden

Eén van de sterkste punten van Facebook is de mogelijkheid om betaald je content aan de man te brengen middels advertenties. De targeting mogelijkheden zijn fenomenaal. Denk aan targeting op locatie, demografische gegevens, interesses of gedrag.

Op LinkedIn kun je ook adverteren, maar dit is relatief duur in vergelijking met Facebook. Wil jij mensen met een bepaalde opleiding, job, of juist interesse benaderen? Dat kan. Met enkele tientjes kun je al veel bereik creëren, en er is geen minimale investeringsdrempel. Je kunt dus gelijk beginnen.

Zet jij social media al in voor personal branding, en heb je er succes mee? Deel je verhaal met onze andere lezers en inspireer je omgeving.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.