Wijze lessen uit onze geschiedenis

Kenneth Smit redactie 08-07-2016

Al sinds onze wereld bestaat zijn er veel inspirerende leiders geweest. Leiders waar we als (sales)manager of verkoper veel van kunnen leren. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Header Image

Al sinds onze wereld bestaat zijn er veel inspirerende leiders geweest. Leiders waar we als (sales)manager of verkoper veel van kunnen leren. In plaats van altijd het wiel opnieuw uit te vinden is het enorm interessant om te kijken welke iconische personen model staan voor het oplossen van bepaalde problemen en uitdagingen. Vandaag hebben we er een aantal voor je op een rij gezet. Heb jij zelf inspirerende voorbeelden? Laat het ons dan vooral weten. 

Sun Tzu: ken jezelf en je opponent

Sunzi, in het Nederlands Sun Tzu, was een Chinese generaal rond 500 v.Chr. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de oorlogsvoering en zijn ideeën worden nog altijd gelezen door legerofficieren en managers. Sun Tzu staat bekend om zijn talloze spreuken die even eenvoudig als krachtig zijn. De mooiste van al zijn spreuken is misschien wel ‘Als je de vijand en jezelf kent, hoef je geen angst te hebben over de uitslag van 100 veldslagen’. Een wijze les. Weet wie er tegenover je staat in pitches en gesprekken. Weet wat de opponent drijft en verwacht. En, ken jezelf. Weet wat je kunt en niet kunt. Krijg je dat voor elkaar, dan is het halve werk al gedaan en hoef je nooit bang te zijn voor het resultaat. Wil je meer leren van Sun Tzu, lees dan het boek ‘The art of war’.

Mandela: geen plek voor wraak en bitterheid

Mandela is een legende, daar is geen twijfel over mogelijk. Hoewel hij is bekritiseerd in sommige delen van de wereld, bijvoorbeeld voor zijn relatie met Fidel Castro, staat verdieping in het leven van Mandela garant voor inspiratie. Wat bijvoorbeeld te denken van de schitterende uitspraak ‘It always seems impossible, until it’s done’, die vooral in het landschap van startups, innovators en disrupters tot de verbeelding spreekt. De les die Mandela als geen ander aan de wereld heeft meegegeven heeft echter met name betrekking op de wraakgevoelens die de mens eigen zijn. Tientallen jaren opgesloten zijn en na je vrijlating met je beulen samen willen werken, is een dergelijke mate van vergeving die niet veel mensen hem na zullen doen. Een wijze les. In ons vak, of je nu manager of verkoper bent, is geen plaats voor wraakgevoelens en voor bitterheid. Blijf altijd op goede voet met je klanten en contacten, ook al kiezen ze voor een andere partij. De keren dat een goede relatie uiteindelijk alsnog tot een mooie samenwerking leidt zijn niet op twee handen te tellen.

Mao: angst werkt contraproductief

Mao is misschien wel een van de meest afschrikwekkende leiders die de wereld ooit gekend heeft. Dictator en tegelijk bij veel Chinezen nog altijd geliefd. Mao wordt verbonden aan de dood van naar schatting 40-70 miljoen mensen. De maatschappij onder Mao kenmerkte zich door een diepe angst. Een angst die verlammend heeft gewerkt. Een angst die er voor zorgt dat intelligente mensen voor suboptimale oplossingen kiezen. Daar kunnen we van leren. In het huidige bedrijfsleven heerst ook vaak angst. Angst voor de baas, angst voor de gevolgen van een feit. Dit zet medewerkers er toe aan om verkeerde (defensieve) beslissingen te nemen om zichzelf maar veilig te spelen. En dat werkt dan weer totaal contraproductief.

Gandhi: geduld is een schone zaak

We sluiten onze lijst met grootheden en bekende leiders af met Mahatma Gandhi, de Indiaas politicus die zijn leven heeft geweid aan een onafhankelijk India en een verzoening tussen christenen en moslims. De voornaamste stempel die Gandhi op de geschiedenis heeft gedrukt is die van het geweldloze verzet. Maar, wat Gandhi wellicht nog meer tekent is zijn geduld. Het ijzeren geduld om zonder geweld een verandering teweeg te brengen. In ons eigen vak speelt geduld ook een grote rol. Zeker in verkooptrajecten kan de frustratie toeslaan op het moment dat het traject maanden duurt. Verlies nooit je geduld en laat je niet aanzetten tot het ontwrichten van een proces. Pushen zal je zelden succes brengen.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.