Verandermanagement: Wil jij succesvol veranderen? Volg dan deze 8 fasen

Kenneth Smit redactie 04-05-2018

Om veranderingen succesvol door te voeren, heeft hoogleraar John Kotter het 8 fasen model voor veranderingen opgesteld. Met deze 8 fasen zorg jij ervoor dat veranderingen voortaan wel slagen. Benieuwd naar hoe jij veranderingen succesvol doorvoert? Lees dan snel verder.

Header Image

Stel, je bent manager van een organisatie. Je wilt graag veranderingen doorvoeren, maar keer op keer lukt het niet om de veranderingen daadwerkelijk door te voeren.  Je hebt al verschillende methodes geprobeerd met grotendeels tegenvallende resultaten. De veranderingen mislukken vaak door verschillende redenen zoals een slechte planning, gebrekkig management of onvoldoende kennis. Om veranderingen succesvol door te voeren, heeft hoogleraar John Kotter het 8 fasen model voor veranderingen opgesteld. Met deze 8 fasen zorg jij ervoor dat veranderingen voortaan wel slagen. Benieuwd naar hoe jij veranderingen succesvol doorvoert? Lees dan snel verder.

1. Creëer een gevoel van urgentie

De eerste stap is volgens John Kotter het belangrijkst. Het is bij veranderingen belangrijk dat je bij alle betrokkenen een gevoel van urgentie creëert. Waarom moet het bedrijf veranderen? Laat medewerkers de noodzaak en urgentie van de verandering inzien. Zorg voor een open, eerlijke en overtuigende dialoog, want hiermee creëer je draagvlak. Het is belangrijk dat je met medewerkers praat over mogelijke bedreigingen en oplossingen. Volgens Kotter zijn emoties de motor voor verandering. Leg daarom de nadruk op emoties zoals hoop, vertrouwen, optimisme en enthousiasme in plaats van alleen op ratio.

2. Vorm een leidende coalitie

De tweede stap is het vormen van een leidende coalitie. De leidende coalitie leidt alle inspanningen rondom de veranderingen en moedigt medewerkers aan om mee te denken en mee te werken. Volgens Kotter heb je een leidende coalitie nodig die de veranderingen ondersteunt. Deze leidende coalitie bestaat uit een groep enthousiaste mensen uit verschillende lagen van de organisatie. Het is belangrijk dat dit mensen zijn uit verschillende functies en posities, zodat iedereen zich met hen kan identificeren.

3. Ontwikkeling een nieuwe visie en strategie

De volgende stap is het ontwikkelen van een nieuwe visie. In de nieuwe visie moet duidelijk naar voren komen waarom de verandering nodig is. Maak de visie concreet, realistisch, begrijpbaar en aansprekend zodat het voor iedereen duidelijk is wat je binnen de organisatie wil bereiken. Maak vervolgens een strategie die aansluit bij de nieuwe visie. Door de strategie aan de visie te koppelen, kun je de veranderingen stap voor stap implementeren. Werk de strategie uit in een veranderplan zodat duidelijk is wat er precies veranderd moet worden.

4. Communiceer de verandervisie

In deze vierde fase is het belangrijk dat je de verandervisie communiceert. Door deze visie op een duidelijke manier te communiceren, weten je medewerkers waar ze aan toe zijn. Een goede communicatie kan de onzekerheid, angst en wantrouwen over de veranderingen voor een groot deel wegnemen. Bovendien raken medewerkers zo ook meer betrokken bij de veranderingen. Om de betrokkenheid nog meer te vergroten, is het belangrijk dat er een open dialoog over de veranderingen plaatsvindt. Hoe zorg je voor een open dialoog? Managers spelen hierin een belangrijke rol door zich kwetsbaar, onthullend en open op te stellen. Hierdoor voelen de belanghebbenden zich ook uitgenodigd om meer persoonlijk betrokken te zijn bij het veranderingsproces.

5. Verwijder obstakels

De vijfde fase is het verwijderen van barrières die de veranderingen bij medewerkers in de weg staan. “ Wat zijn nu zulke barrières? Je kunt hierbij denken aan het veranderen van systemen en structuren om de veranderingen gemakkelijker te maken zoals het anders indelen van de werkruimtes. Het is bij deze stap belangrijk dat je draagvlak creëert en hiervoor is volledige commitment vanuit het management nodig.

6. Maak korte termijn successen zichtbaar

Tijdens de zesde fase is het belangrijk dat je de korte termijn successen zichtbaar maakt voor iedereen in de organisatie. Volgens Kotter is dit belangrijk, omdat er dan geloof ontstaat in het succes van de nieuwe visie en strategie. Ook is het een beloning voor degene die hard werken om de nieuwe visie en strategie uit te voeren.

7. Zet de veranderingen door

Bij de zevende stap gaat het erom dat je de veranderingen doorzet. Volgens Kotter zijn veel veranderingen niet succesvol omdat de medewerkers denken dat het veranderingsproces al voltooid is. Vergelijk het met een marathonwedstrijd: als je net voor de finish bent dan stop je toch ook niet zomaar? Zo is het ook met veranderingen, blijf in deze fase dus de veranderingen doorzetten. Ook is het belangrijk dat je zoekt naar verbeteringen. Onderzoek wat werkt, verfijn je aanpak en voer dit door bij andere onderdelen.

8. Geef de veranderingen een vaste plek

In deze laatste fase gaat het erom dat de veranderingen een vaste plek binnen de organisatie krijgen. Hoe zorg je ervoor dat het een vaste plek krijgt? Dit doe je door de voortgang van de verandering periodiek en systematisch te meten en evalueren. Door te meten en evalueren, weet je precies hoe het staat met de veranderingen. Men zegt niet voor niets ” Meten = weten”. En zo is het maar net! Discipline en doorzettingsvermogen om de veranderingen door te zetten is in deze fase dus erg belangrijk.

Verandermanagement

We hebben in het kort verteld welke fasen je moet doorlopen als je jouw bedrijf succesvol wil veranderen. In de praktijk zullen de fasen vloeiend in elkaar overlopen. Het is bij alle stappen belangrijk dat je blijft communiceren met je medewerkers. Wil jij graag praten over verandermanagement met een van onze trainers? Of wil jij eerst meer informatie over Business Improvement? Wij helpen je graag om succesvol te veranderen!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.