Zeven tips om vooral niet méér te verkopen

AUTEUR: MARCEL HOEFMAN

Heeft u het gevoel dat vervelende trainers en coaches u veranderingen opdringen? Lees dan deze tips om alles bij het oude te laten en vooral niet beter te worden.

Salestrainers en -adviseurs gaan er meestal vanuit dat u uw resultaten wilt verbeteren. Samen met u kijken ze hoe u zaken aanpakt en of dat nog beter kan. Toegegeven: ik maak me er ook schuldig aan. En dat is niet altijd gepast. Soms spreek ik namelijk salesprofessionals die zeggen: “Weet je, al die adviezen tips en ideeën zullen wel goed bedoeld zijn, maar van mij hoeft het niet zo. Alles gaat z’n gangetje, het gaat best oké, ik vind het allemaal wel prima zo. Ik hoef niet zo nodig meer, beter of anders.”

Goed nieuws voor wie het niet anders wil

Ik verzeker u, dit type verkoper bestaat. Toch heeft ook deze groep recht op tips en advies. Dus, speciaal voor verkopers met weinig gedrevenheid voor hun vak, voor klanten en voor presteren:
• Lijkt het u heel erg vervelend om verkoopcijfers te verbeteren?
• Maakt u zich zorgen over de dreiging van toenemend commercieel succes?
Dan heb ik goed nieuws voor u!
Pas de onderstaande zeven tips toe en ik beloof u dat u het lekker rustig krijgt en een prettig overzichtelijke omzetlijst tegemoet kunt zien.

1. Bereid u niet voor

Voorbereiden is zonde van de tijd. Het zorgt er alleen maar voor dat u weet wat uw klant bezighoudt, wat er in zijn branche speelt en welke waarde u kunt hebben. Wat heeft u daar nu aan? Nee hoor, u kunt er beter ‘open in gaan’ en zien wat er gebeurt. Lekker authentiek. Dan krijgt u tenminste een lekker natuurlijk gesprek!

2. Stel uzelf geen persoonlijke doelen

Waarom zou u? De maatschappij is al zo prestatiegericht, moet dat nu ook al in het werk? Als u die doelen niet haalt wordt u er alleen maar depressief van. Bovendien: uit onderzoek blijkt dat goed geformuleerde
doelen niet alleen richting en energie geven, maar u ook nog motiveren om het beste uit uzelf te halen. Oftewel: als u niet oppast, krijgt u het nog druk ook! En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

3. Stel zaken tot het laatste moment uit

Haastige spoed is zelden goed. De offerte moest eind van de week binnen zijn? Dan is vrijdagmiddag 17.00 uur dus prima (nee, niet om 18.00 uur, want dan wordt er niet gewerkt!). Waarom zou u klantverwachtingen overtreffen? Alsof dat soort kleine dingen het verschil maken. En als er onverwacht iets tussen komt en het wordt maandag in plaats van vrijdag? Jammer dan, er zijn ergere dingen op de wereld: alles is relatief.

4. Weg met passie en gedrevenheid

Passie en gedrevenheid? Niet overdrijven, dit gaat over werk. U stelt arbeid beschikbaar en ontvangt daarvoor een beloning, meer is het niet. Waarom zou u een topper in uw vak willen zijn? Waarom zou u een stap extra zetten? Overdreven gedoe allemaal, en uiteindelijk is het vooral uw baas die ervan profiteert. Bovendien: al die dingen kosten veel tijd, moeite en energie. Die kunt u beter besparen en in andere zaken steken die dat wel waard zijn.

5. Vermijd professionele zelfontwikkeling

Lezen over het vak? Op internet zoeken naar tips? Trainingen of workshops volgen? Zonde van de moeite. Er wordt zoveel onzin geschreven. Trouwens, tips op internet gaan meestal toch niet precies over de situaties die u zelf meemaakt, dus wat heeft u daar nu aan? En leuk hoor, die trainingen en workshops, maar het meeste weet u natuurlijk al en in uw praktijk werkt het toch allemaal anders.

6. Ontwikkel een ruim assortiment excuses en uitvluchten

Erg belangrijk, want als u uw doelstelling niet haalt ligt dat uiteraard niet aan u, laat dat even duidelijk zijn. Het ligt wel aan uw klanten, de prijs van uw product of dienst, de economie, uw concurrent, of uw
incompetente collega’s van de binnendienst. Helaas, dat soort dingen kunt u niet beïnvloeden, maar u heeft er wel mee te maken. Eigenlijk bent u dus een soort slachtoffer van al die zaken.

7. Vermijd nieuwe ideeën of werkwijzen (tenzij ze als excuus bruikbaar zijn!)

Natuurlijk verandert de wereld, maar we moeten het met z’n allen niet overdrijven. Dat nieuwe klantgedrag, de nieuwe sales-strategieën, social media, ze zijn allemaal prachtig, maar ga er vooral niet mee aan de
slag. Laat dat maar over aan al die hippe salesjongens en -meisjes die achter iedere hype aanlopen. Oké, sommige dingen zijn misschien wel zinnig: zo hoorde u laatst iemand vertellen dat telefonische acquisitie niet meer werkt. Dat komt mooi uit, want daar had u toch al een hekel aan. Daar kunt u dus beter mee stoppen.

Conclusie

U leest het goed! Het is even aanpoten, maar absoluut mogelijk om een structureel slechte salesprofessional te zijn. Alles wat u nodig heeft is luiheid, onverschilligheid en negativiteit. Dan is weinig verkoopsucces bijna gegarandeerd!


Geef een reactie