Passie bepaalt succes!

Werk doen wat je leuk vindt is belangrijk. Niemand wil elke dag met tegenzin naar zijn of haar werk gaan. Dit is niet alleen vervelend maar ook zeer negatief voor je prestaties op de werkvloer. En toch is het bij veel beroepen niet direct schadelijk als de motivatie ontbreekt. Bij sales is dat anders. Als verkopers zijn we mede verantwoordelijk voor de beeldvorming en het imago van ons bedrijf. En niets verkoopt beter dan enthousiasme. Wanneer iemand met passie over zijn of haar vak verteld ben je al gauw geneigd om beter en met meer interesse te luisteren. Je hebt zelf ook vast wel eens in een situatie gezeten waar iemand iets aan het vertellen was en eigenlijk alles klopte. Een nette presentatie, een goede voorbereiding en antwoord op alle vragen. Maar er miste één ding: passie. Heb jij voor die persoon gekozen?

Passie voor sales is niet voldoende

Verkopen is een vak apart, dat hebben we al vaker benoemd. Het moet in je bloed zitten en je een dagelijkse kick geven, anders zal je het niet lang volhouden en ook weinig succesvol zijn. Kortom, passie voor het vak verkopen is cruciaal. Maar, het is niet voldoende. Met alleen een passie voor verkopen ben je nog geen goede verkoper. Je passie voor het bedrijf en het product dat geboden wordt is nog veel belangrijker. Veel verkopers hebben zeer grote liefde voor hun vak, maar verkopen producten of diensten waar ze zelf niet achter staan of niet enthousiast over zijn. En dat valt op! Verkopers in die situatie krabbelen sneller terug, schieten sneller in de defensie, en komen minder overtuigend over. Met alle gevolgen van dien! Passie is 65% van het succes in sales, je vaardigheden als verkoper ‘slechts’ 35%.

Wat maakt jou onderscheidend?

Onderscheidend vermogen, daar gaat het om. Pure passie voor je vak en de producten of diensten die je aanbiedt zijn een zeer belangrijke vorm van onderscheidend vermogen. Laten we dit illustreren met een pakkend voorbeeld: een grote multinational wil een nieuw internetplatform laten bouwen. In plaats van de traditionele bureauselectie toe te passen met enkel de topbureaus, selecteren ze tevens een bureau dat inhoudelijk sterke blogs heeft gepubliceerd over het onderwerp. Ze hebben daarmee hun kunde en passie getoond! Een klein startend bureau zal alles uit de kast trekken en een extra motivatie hebben voor het binnenhalen van een grote klant. Deze passie werkt verslavend. De kans dat de multinational voor het kleine bureau kiest is erg aannemelijk. De motivatie, het enthousiasme en de passie vormen dus een groot onderscheidend vermogen.

Meerwaarde werkt!

Maar hoe zorg je nu dat jouw passie voor je vak en producten omgezet wordt in meerwaarde? Een echte topverkoper heeft een aantal kenmerken.

Autoriteit

In de huidige economie ben je als verkoper geen ‘gladde jongen’ meer met een mooi verkooppraatje. Je bent een consultant en verkoper ineen. Wil jij succesvol zijn als verkoper, dan moet je een autoriteit in je vakgebied zijn. Autoriteit brengt status en vertrouwen.

Zichtbaar

Om een autoriteit te worden, moet je zichtbaar zijn. Start met bloggen over belangrijke onderwerpen in je sector. Geef lezingen en laat jezelf horen.

Authentiek

Er zijn 1001 verkopers. Om op te vallen en vertrouwen op te wekken moet je anders zijn dan de grijze massa. Doe je niet anders voor dan je bent, wees altijd jezelf.

Zelfbewust

Zelfkennis is een groot goed. Niet alleen zelfbewustzijn over je eigen sterke en zwakke punten, maar ook  zelfbewustzijn over het aanbod van je bedrijf. Maak het niet mooier dan dat het is, maar verlies uiteraard je passie niet.

Coaching

Wil jij graag met een professional praten over jouw passie voor je huidige baan? Of wil je graag bepaalde competenties verder ontwikkelen? Eén van onze vele coaches staan voor jou klaar en helpen jou graag met je persoonlijke ontwikkeling.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *