Inloggen Kenneth Smit

+31 40 251 1337               Inloggen              

Onze Trainers

Tom Hellemans
Emiel Hartskeerl
Hylke ter Beest
Peter Paul van Maasakkers
Ruud Janson
Rob Goenee
Jos Jacobs
Albert-Jan van Houten
Hans van de Poll
John van der Burgt
Taco van der Sligte
Koos Minnema
Armin Hietbrink
Hans Knol
Jeroen Brouwer
Jacco van Beek
René Luining
Johan Lamsa
Patrick van Uden
Ed Keizer
Jack Jobing
Wout van Winssen
Paul Claessens
Edwin Webster
Peter Verstoep
Yvette Molin
Pieter Willemse
Sjaak Goudswaard
Marcel Eijgermans
Erik van Os

Nieuws


Magazine Becoming great is vanaf nu online te vinden

4 mei 2017
Download vanaf nu ons magazine Becoming great ook online!
Lees meer...Kun je millennials aan je organisatie binden?

27 mei 2016
De behoefte aan jong talent is in het bedrijfsleven hoger dan ooit, maar organisaties hebben de grootste moeite met het werven en vooral binden van deze generatie-Y medewerkers, ook wel de millennials genoemd. Is deze bijzonder effectieve maar tegelijk ook ‘lastige’ doelgroep eigenlijk wel te binden?
Lees meer...Nederland heeft een tekort aan charismatisch leiderschap!

6 mei 2016
Hebben wij in Nederland wel voldoende leiders met charisma? Bijvoorbeeld in de politiek en het bedrijfsleven. En zo nee, waarom zouden we die wel nodig hebben? Socioloog Max Weber noemt charisma een ‘uitzonderlijke vorm van leiderschap’. Iemand die dus kan zorgen voor een uitzonderlijke vorm van overwicht op anderen.
Lees meer...


Social

Ieder half jaar brengen wij ons eigen magazine uit: magazine Becoming great. Omdat er veel vraag is naar ons magazine, is het vanaf nu ook online te vinden. Magazine Becoming great is een magazine vol boeiende en inspirerende verhalen. Deze editie gaat over Great Brands, Fuck Up Nights en Boost Your Sales. Verder diverse columns van o.a. Jort Kelder, Laura Dufour en Karl Raats. Maar ook verhalen als nieuwe helden, de Nederlandse arbeidsmarkt en wat dacht je van de ouderwetse langspeelplaat van vinyl.

Wederom een magazine met leuke en inspirerende verhalen om niet te missen.

We wensen je dan ook heel veel leesplezier toe.

Vanaf nu kan iedereen die interesse heeft in ons magazine Becoming great het hier downloaden.

Het is een van de meest genoemde HR trends voor 2016; talentmanagement. De behoefte aan jong talent is in het bedrijfsleven hoger dan ooit, maar organisaties hebben de grootste moeite met het werven en vooral binden van deze generatie-Y medewerkers, ook wel de millennials genoemd. Is deze bijzonder effectieve maar tegelijk ook ‘lastige’ doelgroep eigenlijk wel te binden? Wij denken van wel, maar dat vereist een forse verandering in het talentmanagement bij veel organisaties.

KS_20160527_Blok
Jong talent gewilder dan ooit

De onderzoeken over talent en talentmanagement volgen elkaar in recordtempo op. Onlangs lanceerde Mercer bijvoorbeeld haar ‘Global talent trends study’, en ook Berenschot, Reat en Monsterboard lanceerden onlangs nieuwe onderzoeken rondom het thema HR en talent. De behoefte aan jong talent in een vergrijzende arbeidsmarkt is dagelijks voelbaar. Organisaties hebben de grootste moeite om deze zogenaamde ‘millennials’ te vinden en te behouden. Er is voldoende aanbod, maar het cruciale personeel op functies zoals IT, UX, interaction design is lastig te vinden en te binden.

Volgens Monsterboard wordt inmiddels in 1/3e van de vacatures gezocht naar twintigers en jonge dertigers met minder dan 2 jaar ervaring. Waarom? Omdat organisaties vanwege de snelle implementatie van IT en internet geen tijd meer hebben om het bestaande personeel op te leiden. Ze hebben mensen nodig die opgegroeid zijn met internet, die IT als geen ander kennen en dus snel kunnen schakelen. Die gewend zijn te werken met diverse devices en die zijn opgegroeid met multitasken. De millennial is een zeer effectieve medewerker, maar kan ook lastig en wispelturig zijn. En toch is het een fabel dat jongeren graag vaak van baan wisselen. Het gaat tegenwoordig namelijk niet meer om het bedrijf waar men werkt, of de reputatie daarvan, maar om de persoonlijke ontwikkeling en uitdaging. Kortom, verval niet in het smoesje dat millennials niet te binden zijn. Ga aan de slag!

Jouw talenten vasthouden?

Talent wil zich dus best laten binden, zolang de voorwaarden maar goed zijn. Jobhoppen is geen doel op zich, persoonlijke ontwikkeling wel. Wat kun jij doen om het juiste talent binnen te halen en te binden?

Blijf uitdagen

Uitdaging is key! 25 jaar hetzelfde werk doen is niet iets wat past bij de millennial. Zelfs de meest honkvaste jonge medewerker wil zich blijven ontwikkelen en nieuwe disciplines leren beheersen. Aangezien jongeren tegenwoordig gewend zijn aan een meer competentiegerichte scholing, weten ze beter waar hun interesse ligt.

Keuzevrijheid

En die interesse, die kan best eens niet volledig in het straatje van zijn of haar functie liggen. Steeds vaker komen we medewerkers tegen die hun toekomst zoeken in andere richtingen dan waarvoor ze zijn opgeleid. Een opgeleid marketeer die zijn roeping vindt in user experience design is geen unicum meer. Daarnaast wil talent zich vaak ook op meerdere vlaken ontwikkelen dan puur op 1 functieprofiel. Zorg bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelplan dan ook dat er keuzevrijheid is om te groeien op onderdelen die wellicht niet direct van toegevoegde waarde zijn van het huidige functieprofiel van je medewerker.

Persoonlijke aandacht en erkenning

Op de tiende verdieping weggestopt worden in een kantoortje, dat is niet iets waar jong talent vrolijk van wordt. Persoonlijke aandacht en erkenning is belangrijk. En die erkenning, die hoeft niet eens financieel te zijn. Millennials zijn niet gewend om te werken in traditionele organisatie met hiërarchische lijntjes, zeker niet in Nederland. Ze kennen hun talent en expertise en zien managers niet langer als personen die boven hen staan. Iedereen heeft zijn rol in het team en is gelijkwaardig. Kortom, wil jij jong talent vasthouden, zorg dan voor een relatief platte organisatie.

Vrijheid om te pionieren

De millennial is gepassioneerd op meerdere gebieden. Jouw financieel toptalent kan naast zijn job wellicht een website hebben voor bordspellen. Ga daar niet te krampachtig mee om. Sterker nog, juich het toe. Geeft je talent de ruimte om te pionieren, ook als het niks met je bedrijf te maken heeft. Steeds meer bedrijven dagen medewerkers zelfs uit om een project te maken van hun passie, hetgeen bewijsbaar bijdraagt aan de arbeidsethos en het verzuim beperkt.

Flexibele schil

Al deze zaken op orde en nog altijd moeite met het vinden of binden van de juiste millennials? Steeds meer toptalenten besluiten om niet meer voor 1 baas te willen werken en als ZZP’er of interimmedewerker aan de slag te gaan. Vergis je niet, alleen de echte toppers zijn daarin succesvol. Zorg dus dat je naast je vaste team ook een pool opbouwt met diverse soorten talenten, die je kunt inschakelen als flexibele schil.

Charisma…wat is dat eigenlijk? Volgens Van Dale is het een van origine Grieks woord dat staat voor een bovennatuurlijke gave, (irrationele) persoonlijke aantrekkingskracht en uitstraling. Vooral dat laatste roept herkenning op. Charisma zorgt voor aantrekkingskracht. En dat kan soms irrationeel zijn, zowel in positieve als in negatieve zin. Hebben wij in Nederland wel voldoende leiders met charisma? Bijvoorbeeld in de politiek en het bedrijfsleven. En zo nee, waarom zouden we die wel nodig hebben? Managers hebben we meer dan voldoende, daarover is iedereen het eens. Maar managen en leiderschap zijn niet hetzelfde. Heb jij het in je om een charismatisch leider te zijn of worden, en is dat te leren?

KS_20160506_Blok
Wat kenmerkt een charismatisch persoon?

Socioloog Max Weber noemt charisma een ‘uitzonderlijke vorm van leiderschap’. Iemand die dus kan zorgen voor een uitzonderlijke vorm van overwicht op anderen. Dergelijke personen zijn schaars, ook in het huidige Nederlandse politieke landschap en bedrijfsleven. Ken jij Nederlandse voorbeelden? In politiek opzicht komt Wilders in de buurt, al is ook hij tot op heden niet charismatisch genoeg gebleken om echt de macht te verwerven. In ons bedrijfsleven komt een persoon als Pieter Zwart van Coolblue een heel eind in de buurt, met zijn open, humoristische manier van optreden in de media.

Charismatisch leiderschap kan een enorm positief effect hebben op het resultaat en de cultuur binnen je organisatie. Vooral in politiek opzicht kan het echter ook gevaarlijk zijn, getuige de opkomst van dictators zoals Mussolini, Hitler en de diverse Afrikaanse ‘war lords’. Maar wat kenmerkt nu een charismatisch leider?

Ten eerste heeft hij of zij het talent ontwikkeld om perfect de gevoelens van anderen aan te voelen. Een machtig wapen natuurlijk! En door het aanvoelen van die gevoelens, is een charismatisch leider ook perfect in staat om daarop voort te borduren en nieuwe gevoelens van eenheid los te maken bij het grote publiek. Maar wat een charismatisch leider wellicht nog het beste kenmerkt is, om zonder zich te laten beïnvloeden, een visie door te voeren en daaraan vast te houden. Daarmee wordt vaak ‘na-aap’ gedrag bewerkstelligd, in positieve maar helaas soms ook negatieve zin.

Vaardigheid of gave?

Is charisma aangeboren of kun je het leren? Professor Richard Wiseman is overtuigd van het feit dat charisma ongeveer voor 50% is aangeboren en voor de andere 50% aan te leren is. Kortom, charisma is wel degelijk te trainen.

Een van de beste voorbeelden van een charismatisch leider gedurende de afgelopen periode in onze geschiedenis is natuurlijk Nelson Mandela. Door een combinatie van de juiste timing en charisma, kon hij uitgroeien tot een icoon. Mandela is echter ook direct het ultieme bewijs dat charisma te trainen is. Vanaf zijn jeugd werd hij al onderwezen in de kunst van leiderschap door een leider (stamhoofd) van de Thembu, een volk in het Oosten van Zuid-Afrika, waar Mandela is opgegroeid.

Hoe train je charisma?

Ook jij hebt het in je om een charismatisch leider te worden voor je organisatie. We hebben een viertal lessen op een rij gezet die je kunnen helpen bij het aanleren of versterken van je charismatisch vermogen.

  1. Lichaamshouding: een open lichaamshouding is cruciaal om mensen te kunnen overtuigen. Openheid zorgt voor aandacht en vertrouwen.
  2. Presenteren: charismatische leiders zijn vaak zeer succesvol in presenteren. Denk aan de bekende speeches van Obama, Martin Luther King. Maar ook personen zoals Hitler beheersten de kunst van het presenteren tot in de puntjes. Ontwikkel dus je presentatie skills.
  3. Communicatievaardigheden: een charismatisch leider beschikt over zeer goede communicatieskills. Belangrijk daarin is dat je goed kunt luisteren en iedereen uit laat praten alvorens zelf het woord te nemen. Het opbrengen van empathie voor de mening van anderen is ook een belangrijk kenmerk van deze communicatievaardigheden.
  4. Authenticiteit: anders zijn dan de rest. Je kop boven het maaiveld uitsteken. Ook dat is van groot belang voor een charismatisch leider. Wat maakt Pieter Zwart van Coolblue anders dan andere leiders? Hij laat zich meer zien en heeft een andere, meer open en humoristische stijl van communiceren dan de meeste CEO’s. Dat werkt! Werk dus aan je eigen stijl en maak het verschil.

Binnen Kenneth Smit verzorgen we tal van trainingen die jou kunnen helpen bij het verder ontwikkelen van je charisma. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze communicatietrainingen, of naar coaching.