Alfons Wispels: ‘Vertrouwen in mensen, dat is ook een kwaliteit’

Bron: Becoming great magazine editie 4.
Wie? Alfons Wispels (54), eigenaar van Raedthuys. Groot geworden met de ontwikkeling van windenergieprojecten. Leverancier van groene energie. Wat? Soepje van komkommer met een schuimige saus van koriander, scholfilet met een crème van doperwten, schuimige saus van milde curry met lente-ui en prei in zoetzuur met tomaat. Als hoofdgerecht een Hollandse boerderijeend met een saus van madeira, geroosterde mais en gekonfijte aardappel. Waar? ’t Lansink in Hengelo. Chefkok Lars van Galen heeft net z’n eerste Michelinster gekregen. Terecht vindt Becoming Great. Alfons Wispels: “Leuk om hier af te spreken. Normaal zat ik nu aan een broodje kaas.”
Alfons-Wispels---Vertrouwen-in-mensen-dat-is-ook-een-kwaliteit
Raedthuys, waar kennen we dat van?

“Vooral van Pure Energie, volgens onder andere de Consumentenbond en Greenpeace het groenste energiebedrijf van Nederland. Daar zijn we trots op. Raedthuys zelf is niet zo bekend. We opereren in een nichemarkt.”

Hoe duurzaam is Nederland?

“We behoren tot de achterhoede. In het energieakkoord staat dat in 2020 veertien procent van de energie duurzaam moet zijn. Veel andere Europese landen hanteren twintig procent. Nederland is een gasland. Duurzame energie heeft geen prioriteit. Maar ik heb goede hoop dat we de doelstelling van 2020 gaan halen.”

Je bent een succesvolle groene ondernemer. Wie wil je daarvoor bedanken?

“De mensen van Raedthuys. Ik ben onderdeel van een team dat zich met ziel en zaligheid inzet voor duurzaamheid. Als eigenaar heb ik het laatste woord, maar alle businessunits nemen hun eigen beslissingen. Mijn ondernemerschap staat in dienst van het bedrijf. Niet andersom.”

Waar denk jij aan bij bijzondere samenwerkingen?

“Raedthuys treedt op als financier van bedrijven die overstappen op zonne-energie. Werknemers kunnen participeren met een rendement dat ze nooit zouden krijgen op hun spaarrekening. Zo’n constructie levert ook nog eens een enorme bijdrage aan de betrokkenheid van werknemers. En het bedrijf profiteert van een lage energieprijs.”

Hoe belangrijk is de rol van de overheid bij het succes van Raedthuys?

“Behoorlijk groot. De overheid heeft ons succes flink geremd. In 20 jaar heb ik 61 verschillende regelingen meegemaakt. De enige constante is dat een regeling verdwijnt als blijkt dat ie succesvol is. Het energieakkoord brengt daar hopelijk verandering in.”

Manager of ondernemer?

“Ondernemer. Zonder twijfel. Dat zijn vaak niet de beste managers. Daar ben ik geen uitzondering op. Als het financieel haalbaar is, zorg dan dat je goeie managers binnenhaalt. Goed teamwork is de sleutel tot succes.”

Wat voor leider ben je?

“Vergelijk het met een coach in de sport. Tijdens de wedstrijd kun je hooguit nog wat roepen. De spelers moeten het doen. Ik ben er voor de vergezichten, advies, ondersteuning en voor de grote beslissingen.iEr wordt vaak wat overdreven gedaan over leiderschap.”

Wat is je grootste kwaliteit?

Rustig blijven. Dat kan ik goed. Blijven geloven in je dromen. De juiste man of vrouw op de juiste plek zetten, waar ze ook fouten mogen maken. Met de juiste support en begeleiding kunnen mensen veel meer dan ze denken. Vertrouwen hebben in mensen. Dat is ook een kwaliteit vind ik.”

En je belangrijkste wapenfeit?

“We hebben duurzame energie dichter bij de gewone man gebracht. Daaraan hebben we met innovatieve, transparante producten een flinke bijdrage geleverd. Bij Pure Energie kun je kiezen van welke windmolen je stroom krijgt. Dat doet geen enkele andere energieleverancier ons na.”