De 4 P’s volgens internet slager Peter Kolster

4 p's van internet slager Peter Holster
studeerde aan de universiteit van Wageningen.
Was onderzoeker, hoofd productontwikkeling bij Honig en werd uiteindelijk algemeen directeur van een cosmeticabedrijf. Een sabbatical bracht hem weer terug bij zijn oorspronkelijke liefde, de landbouw. Dankzij een slimme vondst, het gebruik van vaste koolstofdioxide of droogijs, is Peter Kolster de eerste gepromoveerde internetslager van Nederland.
Afbeelding-3-bij-artikel--De-4-P-s-volgens-internet-slager-Peter-Kolster.groot

“Er zit fundamenteel iets verkeerd in de manier waarop we met voedsel omgaan”, vindt Kolster. “We weten vaak helemaal niet wat er in ons vlees zit aan antibiotica en groeibevorderaars, laat staan waar het vlees vandaan komt en wat voor leven de dieren hebben gehad. Dan kun je aan de zijlijn gaan roepen wat er allemaal verkeerd gaat. Je kunt ook laten zien dat het beter kan.”

Kolster reisde het land af op zoek naar boeren die vlees konden leveren voor zijn nieuwe internetslagerij. “Bij de groothandel kun je alles kopen, maar ik wilde geen anoniem vlees. Vergis je niet. Biologisch vlees is inmiddels ook gewoon een reguliere bedrijfstak waar boeren soms duizenden varkens of tienduizenden kippen per jaar produceren. Ik was op zoek naar boeren die iets bijzonders konden leveren. Die zijn er wel, maar die zaten vaak vast aan leveringscontracten. Het opbouwen van een goed netwerk van leveranciers heeft even geduurd.”

De Prijs

Het vinden van leveranciers mag tijd hebben gekost. Aan de onderhandelingstafel was Kolster snel klaar. “Boeren in Nederland worden vaak kapot onderhandeld. Ze krijgen te veel om failliet te gaan, maar te weinig om van te leven. Daarom onderhandel ik niet over de prijs. Die bepaalt de boer zelf. Soms zijn ze wat duurder omdat ze dieren fokken die wat minder geslacht gewicht hebben, maar wel een lekkere smaak. En als de klanten van OKvlees.nl daar anders over denken, dan merkt de boer dat meteen aan zijn omzet.”

De Promotie

Zo eenvoudig als de prijs tot stand komt, zo simpel werkt ook de promotiestrategie van Kolster, die bij de start van zijn bedrijf werd genomineerd als Versmarketeer van het jaar. “In het begin heb ik het wel geprobeerd, maar echt commerciële activiteiten werken gewoon niet. Sociale media zijn belangrijk. Vooral Twitter. Ik heb meer dan 9.000 volgers. Het bedrijf groeit eigenlijk vanzelf.”

De Plaats

Vanuit het Gelderse Emst bedient de internetslager dagelijks tientallen klanten van Amsterdam tot Appelscha. De pakketten zijn soms twee dagen onderweg. Kolster voegt een zakje bevroren CO2 toe in de isolatiezak waarin het vlees wordt verstuurd. De temperatuur daalt daardoor tot – 400 Celsius. Meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat het nog altijd bevroren is als het pakket door Post NL hartje zomer bij de klant wordt aangeboden.

Het Product

Tja, en dan de vierde P, het product. De dartele lammetjes van boerin Nelleke, de kakelende kippen van Thymen, de snuffelende scharrelvarkens van boer Henk en onze persoonlijke favoriet, de longhaas: een vergeten stukje vlees van de fotogenieke Blonde Aquitaines. In één woord: heerlijk!