Het mes op tafel

Bron: Becoming great magazine editie 1.
Marc van Boekholt woont samen met z’n vrouw en twee zoons in Rosmalen. “Aan het water. Een paar jaar geleden tijdens een harde winter is daar de liefde voor ijshockey van de jongens ontstaan. Ze zijn net zo gedreven en ambitieus als hun ouders. De oudste zit inmiddels bij het nationale team.”
Marc van Boekholt

“Als we ergens voor gaan, dan gaan we er echt voor. Ik heb veel respect voor passie. Ik ben veeleisend. Voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Een zeven is niet genoeg. Je bent een goeie zes, of je bent een negen. Een zeven vind ik gebrek aan ambitie.”

Wat betekent gastvrijheid voor jou, als directeur van Blycolin?
“Gastvrijheid voor mij is je welkom voelen. We investeren veel tijd in het onderhouden van de relaties en komen met nieuwe voorstellen als de tijd daar om vraagt. De horeca heeft de laatste jaren tot 20 procent van haar bezetting verloren. Veel hoteliers staan zwaar onder druk. Dan ga je praten. Meebewegen met je klant. Omwille van de continuïteit moet je soms genoegen nemen met wat minder.”

40 jaar aan de top. Waar blijft de concurrentie?
“Die is er wel. Vooral van lokale wasserijen. Eigenlijk zijn we een vreemde eend in de bijt. Wij kopen capaciteit bij wasserijen in die vaak niet wordt benut, nemen de investering voor onze rekening en zorgen voor continuïteit en gegarandeerde volumes. Zo kunnen zij doen waar zij goed in zijn. Relatiebeheer kunnen ze aan ons over laten. Dat is een succesvolle formule. In de hotellerie is sprake van een grote mate van internationalisering. Zulke klanten kunnen wij uitstekend bedienen. Voor een plaatselijke wasserij is dat wat lastiger.”

Wat is er bij Blycolin veranderd sinds je er directeur bent?
“Ik kwam vijf jaar geleden binnen op een mooi moment, vlak voordat de financiële crisis uitbrak. Het bedrijf was een beetje ingeslapen. Vier, vijf jaar lang was er weinig gedaan aan innovatie. Aan creativiteit heeft het nooit ontbroken, maar die moest wel opnieuw worden aangesproken. We hadden ook een wat suffig, arrogant imago. Dat hebben we aangepakt. We weten ons goed door de crisis te slaan en er is een groot bewustzijn van de noodzaak om klantgericht te werken. Het bedrijf is nu veel meer naar buiten gericht. We groeien tegen de stroom in.”

Wat zou je nog graag anders zien?
“Onze klantgerichtheid kan nog iets scherper. We zijn een acht, nog geen negen. Dat moeten we willen zijn, en vooral willen blijven. Een tien is over de top en onbetaalbaar, maar het kan altijd beter. Als ik tevreden zou zijn kan ik beter een andere baan zoeken.”

“Meerwaarde moet je elke dag waarmaken. Kritisch zijn op jezelf, op je leveranciers maar ook op je klanten. Een servet is geen poetsdoek. Het voegt waarde toe. Daar mag je een klant best op aanspreken vind ik. Kritiek moet je kunnen verdragen.”

Hoe houd je klanten geïnspireerd?
“We presenteren regelmatig nieuwe ideeën waarmee we toegevoegde waarde leveren. Denk aan logistieke oplossingen. Geen container bij de achterdeur afleveren, maar kant en klare pakketten op etageniveau. We hebben een vernieuwend inhouse logistiek systeem ontwikkeld dat voor een aantal van onze klanten forse besparingen op de schoonmaakkosten oplevert en de kwaliteit van de dienstverlening naar een hoger niveau tilt. Met het Opus concept hebben we iets bedacht waarmee we met verschillende kleuren linnen hotelkamers een totaal andere uitstraling kunnen geven. Daarmee hebben we zelfs een innovatieprijs gewonnen.”

Wat vind je van de hospitality in Nederland?
“Ik zie niet zoveel verschil tussen de landen waarin we actief zijn. Ik heb wel het gevoel dat de kwaliteit terugloopt. Dat zit voor een deel in de perceptie. We slapen thuis in prachtige slaapkamers met heerlijk bedden. Het verschil met een hotelkamer wordt steeds kleiner. Een gemiddeld hotel heeft de afgelopen jaren niet of nauwelijks kunnen investeren. De opmars van hotelketens speelt ook een rol. Het is niet makkelijk om je te onderscheiden in kwaliteit en gastvrijheid. De trend van ketenvorming gaat voorlopig door. Daarmee ontstaat ruimte voor boetiekhotels; nieuwe kleinschalige initiatieven met een luxe, eigenzinnige maar ook intieme sfeer. Daar is behoefte aan.”

Hoe zitten we erbij?
“Sympathieke gastheer, prima keuken en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Jammer dat het servet niet recht is gevouwen en te hard is gemangeld. Het linnen wordt hier duidelijk niet door Blycolin geleverd. Daar moeten we het eens over hebben.”