Managers doen meer kwaad dan goed

De uitvinding van management, een eeuw geleden, heeft niks goeds gebracht. Althans, dat stelt bedrijfskundige Jos Verveen in zijn boek Bullshit Management. Er bestaat volgens Verveen geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ondernemingen baar hebben bij mensen die anderen vertellen wat ze moeten doen. Bedrijven moeten terug naar de essentie van hun bestaan: met hart en ziel je eigen weg volgen, logisch nadenken en doen waarvoor het bedrijf ooit is opgericht. Waar of niet waar?
Editie-2---DeStelling-Stropdas---groot
DIDO VAN KLINKEN, VOORMALIG INDUSTRIEEL ONTWERPER BIJ PHILIPS, RUNT SINDS KORT BIOLOGISCHE BAKKERIJ BROODT IN EINDHOVEN.

“Managers betekent letterlijk regelaars. Ze horen dus dingen te regelen. Maar uiteindelijk moet je drie keer harder lopen om al die managers en adviseurs van hun salaris te voorzien.”

“Ik vind oprecht dat je jezelf niet teveel door anderen moet laten leiden. Vijf jaar geleden bakte ik m’n eerste brood. Een misbaksel. Ik heb net zolang gegoogled en gebakken tot ik het onder de knie had. Daar is geen adviseur aan te pas gekomen. Wel een flinke dosis eigenwijsheid. Als je het echt wilt, dan komt het ook echt wel goed.”

“Brood bakken is ook zo heerlijk simpel. Dat maakt het voor mij zo aantrekkelijk. Er wordt niet onder­handeld over de prijs. Je vindt het lekker of niet. Dat wil niet zeggen dat ik niet open sta voor advies hoor. Voordat ik de bakkerij begon heb ik met ontzettend veel mensen gesproken. Trendwatchers, interieurbou­ wers, hr-specialisten. Maar als ik al hun advies had opgevolgd, dan was mijn brood nu drie keer zo duur geweest.”

WIM SPIERINGS, VOORMALIG CEO EN VOORZITTER RAAD VAN BESTUUR BIJ VOETAPINE POLYNORM, VERANTWOORDELIJK VOOR HET MANAGEMENT VAN 2.500 MEDEWERKERS.

“Veel te generalistisch! Bovendien wordt de ge­ schiedenis onrecht gedaan. Het woord management wordt misschien nog niet zo lang gebruikt, het principe is van alle tijden. Denk aan het systeem van meesters, gezellen en leerlingen. Of het zo is dat er geen bewijs bestaat dat ondernemingen iets hebben aan mana­ gers? Laat ik het omdraaien. Management heeft alles te maken met leiderschap. En er bestaat wel degelijk bewijs dat goed leiderschap iets toevoegt.”

“De behoefte aan management is sterk cultureel bepaald. Japanse medewerkers van Toyota hebben het recht om de lopende band stil zetten. De  verantwoordelijkheid werd volledig neergelegd op de werkvloer. In het westen kunnen we niet zonder leiders die sturend optreden. Dat is wat anders dan ‘anderen vertellen wat ze moeten doen’. Daar kom je niet mee weg.”Er zit één sterk punt in de stelling. Bedrijven moeten terug naar de essentie van hun bestaan. Bij menig bedrijf valt het stil als je vraagt naar hun core business. Maar dan hebben we het in mijn beleving over ondernemerschap. Een ondernemer is de man van de visie op de lange termijn. Daarin onderscheid hij zich van een manager.”

“Bedrijven moeten terug naar de essentie van hun bestaan.”

BERND ROSING, PLAATSVERVANGEND DIRECTEUR BELASTINGDIENST GROTE ONDERNEMINGEN.

“Het is een prikkelende gedachte. Toch denk ik niet dat Jos Verveen gelijk heeft. Als je in een grote organisatie werkt, is het noodzakelijk dat je weet welke richting je met elkaar op gaat. Het formuleren, het bewaken en bijstellen van de stip aan de horizon is een taak van managers. Als je de koers op democratische wijze door honderd man laat bepalen, dan gaat het niet goed. Het belang van medewerkers en het belang van de organisatie hoeft namelijk niet gelijk op te lopen.”

“De ene manager is de andere niet. De vraag zou eigenlijk moeten zijn: wat voor soort managers heb je nodig? Iemand die stuurt op basis van spreadsheets doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Uit veel onderzoeken blijkt dat dienend leiderschap de grootste kans biedt op succes. In mijn overtuiging moeten managers zich dan ook dienend opstellen. Zeker in tijden van voorspoed. Maar het is niet de enige stijl van leidinggeven die succesvol is. Ik kan me heel goed voorstellen dat een onderneming in tijden van crisis gebaat is bij een meer directieve stijl van leiding­geven.”

GERT ENNING, REGIOSECRETARIS ZUIDOOST NEDERLAND KONINKLIJKE METAALUNIE.

“Het gaat Verveen vooral om de managementlagen die zich niet bezighouden met het primaire proces. Vertellen wat andere mensen moeten doen. Dat is een overbodige activiteit. Daar heeft Verveen gelijk in.” Voor mij houdt het echt op als managers vaklieden gaan voorschrijven hoe ze hun werk moet doen. Als je mensen alleen nog maar lijstjes laat afvinken, dan haal je al het eigen initiatief en elke vorm van betrokken­ heid eruit. Dat is dodelijk voor een bedrijf.”

“Of een bedrijf zonder managers kan? Laten we eerlijk zijn. Ook in de metaalsector leven de meeste bedrij­ven bij de dag. Ze hebben geen idee wat ze over twee weken aan het doen zijn. Laat staan over vijf jaar. Managers zijn nodig om de stip aan de horizon vast te stellen. Wat ik veel te weinig zie is dat medewerk­ers worden betrokken bij de strategieontwikkeling. Die komen bij klanten over de vloer en zien ook wat er gebeurt in de wereld. Van dat potentieel moet je gebruikmaken.”