Volgend jaar wereldkampioen

Bron: Becoming great magazine editie 2.
Wat moet er gebeuren om de top te bereiken? Welke weg dient bewandeld te worden om dit doel te bereiken? In de rubriek “Nieuwe helden” wordt er ingezoomd op een talent samen met zijn/haar trainer.
Talent BMX
Karo Vertessen (14), Belgisch Toptalent.

Hoe vaak train je?
“Elke dag. Thuis op de rollen en core-oefeningen voor een goede balans. En ik train drie tot vier keer per week op verschillende banen in Nederland en België.”

Hoe kwam je erachter dat je hier goed in bent?
“Mijn broer reed wedstrijden. Als hij ging trainen ging ik vaak mee.”

Wat zijn je sterke punten?
“Ik heb een goeie techniek op het achterwiel. En ik leer mijn tegenstanders steeds beter kennen. Ik weet hoe ze zich in de wedstrijd gedragen.”

Waar moet je nog beter in worden?
“Ik ben dit jaar hard op m’n rug gevallen. Daar heb ik schrik gepakt. Ik ben soms bang om ingesloten te worden. En ik moet ook sterker worden.”

Vind je jezelf een toptalent?
“U mag dat zeggen. Op het WK in Auckland ben ik slechts vijfde geworden omdat ik een duw kreeg. Maar ik was nog nooit zo dichtbij. Dit jaar ben ik ook voor de vijfde keer Belgisch kampioen geworden.”

Waarom is Martin een goede trainer?
“Als we iets verkeerd doen, reageert hij meteen. En hij weet hoe hij zijn pupillen moet voorbereiden. Soms is het afzien, maar dat brengt wel resultaat. Hij geeft niet zo rap iemand op z’n donder.”

Wat zou hij beter kunnen doen?
“Soms zegt hij dat ik iets moet doen, maar dan vergeet hij het schema te sturen.”

Wat is je volgende doel?
“Volgend jaar wereldkampioen worden. En over zeven jaar wil ik naar de Olympische Spelen.”

Martin van de Velden, Toptrainer.

Hoe herken je talent?
“In het geval van Karo in ieder geval heel snel. Ik zag haar fietsen toen ik een concurrent van haar trainde. Van haar kan ik een wereldtopper maken, heb ik toen gezegd. Niet lang daarna stond ze op de stoep. Ze speelt met haar fiets. Daar kun je bijna niet op trainen. Je hebt het, of je hebt het niet. Voor mij is ze het grootste talent van België.”

Hoe ver kan Karo komen?
“In België verslaat ze meiden van 20-22 jaar. Wedstrijd op wedstrijd. Ik verwacht dat ze over drie tot vier jaar een constante wereldtopper is. Over twee jaar doet ze bij het WK in Zolder mee om een podiumplaats bij de junioren. Bij de Olympische spelen in 2020 is ze op haar top. Daar zijn we nu al mee bezig. Ze traint nu 10 tot 14 uur per week en is vier keer per week op de baan te vinden. Binnenkort starten we lichtjes in de sportschool. Over een jaar of twee gaan we met gewichten aan de slag.”

Wat zijn haar sterke punten?
“Ze is ontzettend technisch en heeft veel controle over de fiets. Ze is ook heel flexibel, pakt dingen snel op en leert steeds beter hoe je een wedstrijd moet lezen. Een complete fietser: krachtig en explosief. Andere meiden van haar leeftijd lopen mooi te doen. Zij is alleen met fietsen bezig. Haar motivatie is enorm. Ze is gepassioneerd en dat is net het verschil tussen subtop en echte top.”

Waaraan moet Karo vooral werken?
“Aan het mentale deel. Ik zal niet zeggen dat ze bang is aangelegd. Dat heeft vooral te maken met haar val. Daar is ze erg van geschrokken. Maar ze moet leren om haar verstand op nul te zetten. Het knopje moet om. Als de plank valt, moet je veranderen in een beest. Niet nadenken, anders ben je gezien. Daar gaan we aan werken. Als dat lukt, is ze niet meer te houden!”