Edwin Wierda

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 18-07-2014
NaamEdwin Wierda
WoonplaatsGroningen
Leeftijd43
Iedere maand ontwikkelen honderden mensen hun vaardigheden onder begeleiding van hun eigen Kenneth Smit trainer. Uit deze groep van deelnemers selecteren onze trainers iregelmatiog een persoon die zichzelf “Manager van de maand” mag noemen. Deze maand is dat Edwin Wierda geworden!
Edwin Wierda

Functie? “Algemeen directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer. We beleggen in aandelen, obligaties en opties voor klanten met een eigen vermogen vanaf 100.000 euro. Vaak zijn het klanten die teleurgesteld zijn in grote banken. We hebben werk genoeg.”

Welke trainingen heb je gevolgd? “Met het hele team hebben we de Expert in Sales training gevolgd. Voor mezelf heb ik de training Middle Management doorlopen.”

Wat heb je geleerd? “Hoe belangrijk het is om duidelijk te zijn en je te blijven focussen. Wat voor mij een eyeopener was, is dat niet elke medewerker hetzelfde ambitieniveau heeft. Daar moet je rekening mee houden. Ik ben erg gedreven en ga voor het uiterste op alle gebieden. Er zijn ook mensen die daar wat anders in staan; misschien ook wat beter kijken naar de balans tussen werk en privé. Ook belangrijk: laat mensen zelf oplossingen bedenken in plaats van dat je die voortdurend zelf aanreikt.”

Wat voor managementstijl heb je? “Ik ben opgeleid als specialist. Niet als manager. Onbewust kies ik vast nog wel eens voor een directieve rol, maar de tijdgeest vraagt om coachend leiderschap. Juist daarom is het van belang dat ik me voortdurend bewust ben van de keuzes die ik maak.“

Wat is je grootste inspiratiebron? “Ik ben een groot aanhanger van Louis van Gaal. Dat is een man die staat voor wat hij zegt. Een man met een visie die hij met volle overtuiging en met passie verkondigt. Ik hou van non-conformisten die hun nek uitsteken.”

Hoe staat het met je carrière? “Na m’n studie aan de heao ben ik begonnen bij de VSB-bank. Bij de Rabobank heb ik vervolgens goede en slechte tijden meegemaakt. Daar heb ik het beleggingsvak dus echt geleerd.  In 2008 ben ik met een compagnon Wierda en Partners begonnen. We zijn inmiddels met zeven personen.”

Wat is je grootste succes? “Vrij snel nadat we het bedrijf hebben opgericht zijn we in zee gegaan met Businessclass, het programma van Harry Mens. Dit is voor ons een heel goede keuze gebleken.”

Plannen voor de toekomst? “De wereld wordt met de dag transparanter. Mensen willen geen ingewikkelde kostenstructuren en onbegrijpelijke producten met fantastische namen meer. Ze willen zaken doen met mensen, niet met een bedrijf waar je een 0900 nummer moet draaien. Die ontwikkeling past bij ons bedrijf. Natuurlijk is het soms verleidelijk om in onroerend goed te stappen, of in scheepvaart-cv’s. Wij houden onze focus op eenvoudige beleggingen die iedereen snapt. Dat is waar onze klanten om vragen. Daarmee gaan we de komende jaren flink groeien.”