Erik Rutten

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 09-04-2014
NaamErik Rutten
WoonplaatsWijchen
Leeftijd29
Iedere maand ontwikkelen honderden mensen hun vaardigheden onder begeleiding van hun eigen Kenneth Smit Trainer. Uit deze groep van deelnemers selecteren onze trainers iedere maand opnieuw een persoon die zichzelf “Verkoper van de maand” mag noemen. Deze maand is dat Erik Rutten geworden!
Erik Rutten

Functie? “Sinds 1 maart Key Account Manager bij DPD Pakketservice. Daarvoor ben ik vier jaar Account Manager geweest.”

Welke trainingen heb je gevolgd? “Het Expert in Sales Totaaltraject, bij Koen van Gorp.”

Waarom juist deze training? ”Iedereen die als accountmanager bij DPD aan de slag gaat volgt deze training.”

Wat heb je er geleerd? “Ontzettend veel. Hoe je omgaat met mensen die niet de beslissing nemen, maar wel de aankoop beïnvloeden, bijvoorbeeld. En hoe je de toegevoegde waarde van je bedrijf kunt verkopen. Daar heb ik nog steeds elke dag plezier van.”

Waar mogen ze je wakker voor maken? “Mijn dochter van drie maakt me al iets te vaak wakker. Liefst midden in de nacht. Maar voor een trotse vader is dat natuurlijk geen probleem. M’n dochter is mijn alles. Mijn werk is super leuk, maar het is nog leuker om ’s avonds met een grote omhelzing te worden ontvangen.”

Hoe staat het met je carrière? “Na mijn opleiding Commerciële Economie ben ik als Management Trainee begonnen bij DSB Bank. Het doel was om in een leidinggevende functie terecht te komen. Na een jaar was ik filiaalmanager. Toen kwam ik erachter dat leiding geven voorlopig niet mijn ding is. Ik was ook verantwoordelijk voor verkoop. Dat vond ik veel leuker. Ik bleek klanten goed te kunnen overtuigen.”

Wat is je grootste commerciële succes? “Het binnenhalen van de grootste klant van de regio Noord-Oost Nederland. Gewoon koud gebeld en gevraagd of ik de logistiek verantwoordelijke mocht spreken. Ik was toen net een jaar in dienst. Eerst gestart met de helft van hun pakketzendingen. Sinds vorig jaar doen we alles voor ze.

Wat is je grootste commerciële teleurstelling? “Ik zit al jaren achter Footlocker aan. Vorig jaar waren ze bijna bij DPD gestart met hun UK business. Toen ging er iets mis in de communicatie met onze collega’s daar. Mijn schuld? Misschien wel. Maar ik geef niet op. Ik weet zeker dat Footlocker nog eens onze klant wordt.”

Altijd al verkoop geambieerd? “Tijdens mijn CE-opleiding aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen ging mijn voorkeur eigenlijk uit naar marketing. Verkoop bleek ik onverwacht veel leuker te vinden.”

Plannen voor de toekomst? “Ik heb vorig jaar een klant uit Ierland binnengehaald. Internationaal zakendoen in een andere taal en een heel andere cultuur. Daar ligt voor mij de uitdaging. Mijn droom is om uiteindelijk in China succesvol te zijn.”

Lees ook het uitgebreide interview met Erik Rutten in Becoming Great #3