Erik van Wijk

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 09-05-2011
NaamErik van Wijk
WoonplaatsRoosendaal
Leeftijd48
Iedere maand ontwikkelen honderden mensen hun vaardigheden onder begeleiding van hun eigen Kenneth Smit Trainer. Uit deze groep van deelnemers selecteren onze trainers iedere maand opnieuw een persoon die zichzelf “Verkoper van de maand” mag noemen. Deze maand is dat Erik van Wijk geworden!
Erik van Wijk

Functie? “Directeur DGA bij Zemic, producent van sensoren voor uiteenlopende toepassingen: van elektrische fietsen tot weegschalen. Producten die in China worden gemaakt. Ik ben verantwoordelijk voor de sales en marketing van onze producten in Europa.

Welke trainingen heb je gevolgd? “In het hoofdkantoor in Etten-Leur werken 15 personen. Iedereen die betrokken is bij de binnen- en de buitendienst volgt momenteel het Expert in Sales totaaltraject. Daar zijn we net mee gestart.

Wat heb je tot nog toe geleerd? “Met name het belang van trainen met het hele team. Een groep gelijkgestemden die van en met elkaar willen en durven leren. Da’s heel belangrijk, want een mens leeft niet lang genoeg om alle fouten zelf te kunnen maken. De training met Bart Dikmans werkt als een hefboom, want ook buiten de sessies om blijf je er met elkaar over praten. In het verleden deed ik de trainingen zelf. Maar dat kun je toch beter overlaten aan specialisten.”

Auto? “Ja… Een Volvo XC 60.”

Grootste liefde? “M’n gezin. En direct daarna toch ook de passie voor mijn vak. De ontwikkeling van m’n bedrijf is erg belangrijk voor me. Ik vind het heerlijk om met mensen om te gaan en mijn passie op het team over te brengen.”

Hoe staat het met je carrière? “Ik ken eigenlijk geen carrière, maar tot nu toe gaat het goed. Zes jaar geleden ben ik met een partner dit bedrijf gestart. We hebben ons voorgenomen om over vijf jaar een leidende positie in onze branche in te nemen. En dat gaat lukken.”

Wat is je grootste commerciële succes? “Afgezien van het eerste jaar stijgt de omzet jaarlijks met 35 procent. Dat is zonder twijfel m’n grootste succes. In het crisisjaar 2009 stagneerde de groei bij onze bestaande klanten. Dankzij de aanwas van nieuwe klanten is de omzet toch flink gegroeid. Daar zijn we met z’n allen erg trots op.“

Altijd al verkopen geambieerd? “Nee. Wat ik wel altijd heb gewild is mensen inspireren, naar mensen luisteren en met mensen praten, m’n visie overbrengen. Dat is natuurlijk wel waar het bij verkopen om draait.”

Plannen voor de toekomst? “Het is belangrijk om je eigen weg te volgen. Ook als het in de markt wat slechter gaat. Als we in dit tempo doorgroeien, horen we binnen vijf jaar tot de top. We liggen op schema.”