Fabrice Pronk

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 24-06-2014
NaamFabrice Pronk
WoonplaatsZoetermeer
Leeftijd33
Iedere maand ontwikkelen honderden mensen hun vaardigheden onder begeleiding van hun eigen Kenneth Smit Trainer. Uit deze groep van deelnemers selecteren onze trainers iedere maand opnieuw een persoon die zichzelf “Verkoper van de maand” mag noemen. Deze maand is dat Fabrice Pronk geworden!
Fabrice Pronk

Functie? “Accountmanager Sport and Health bij 2moso, distributeur van innovatieve accessoires voor smartphones, tablets en iPods. Ik breng onze sportmerken onder de aandacht en verkoop ze aan rijwiel- en hardloopspecialisten, sport- en outdoorwinkels, Apple resellers en bedrijven als Coolblue. Daarnaast bedien ik ook het online kanaal. Verder zorg ik voor de opvolging, voorlichting en ondersteuning.”

Welke trainingen heb je gevolgd? “In maart heb ik het Expert in Sales traject afgerond, aangevuld met een online traject en een extra module over de prijs verkopen.”

Waarom juist deze training? ”Om m’n vaardigheden te ontwikkelen. Er is altijd de verleiding om je koffer leeg te verkopen. Ik wilde graag leren hoe ik in het gesprek mijn klant of prospect op de troon kan zetten. Door de behoeften in kaart te brengen en daarop in te spelen ontstaat er een relatie waar je op verder kunt bouwen.”

Wat heb je er geleerd? “Een goede gespreksopening bijvoorbeeld. Weten wie er tegenover je zit. Vertrouwen winnen. Vragen stellen waardoor er een gesprek ontstaat. Ervoor zorgen dat de klant aan het eind van het gesprek alleen nog maar ja hoeft te zeggen om de order binnen te halen.”

Waar mogen ze je wakker voor maken? “Een leuke fietstocht in de bergen. Toevallig heb ik van het weekend nog een wedstrijd gereden op de Mont Ventoux. Fietsen zit in m’n genen. Ik ben de zoon van Bert Pronk, destijds lid van de vermaarde TI-Raleigh ploeg van Peter Post.”

Hoe staat het met je carrière? “Ik vertegenwoordig een aantal super coole, onderscheidende merken waarmee we stap voor stap de markt veroveren. We bedienen grote klanten in het Apple kanaal en ik ben ook nog eens actief in Nederland en België. Daar heb ik zelf lang gewoond, dus ik kan me er redelijk aanpassen. De veelzijdigheid van m’n werk spreekt me erg aan.”

Wat is je grootste commerciële succes? “Ik hoop binnen twee maanden een grote sportketen binnen te halen. Als ik terugkijk, dan ben ik er trots op dat ondanks de zachte winter onze Wahoo KICKR fietstrainer goed is verkocht.”

Wat is je grootste commerciële teleurstelling? “We hadden een prachtig plan in elkaar  gezet voor een grote klant waarop ze alleen nog ja hoefden te zeggen. Maar ze hadden al een andere beslissing genomen. Elk nadeel heeft z’n voordeel. Het contact is goed gebleven en we zijn nu weer in gesprek over een andere range producten.”

Altijd al verkoop geambieerd? “Ik heb sportmarketing en management gestudeerd. En als jongen was ik al met handel bezig. Het mooie aan verkopen is als je merkt dat de eindgebruiker enthousiast is over je product.”

Plannen voor de toekomst? “Hard werken om onze merken verder uit te bouwen en de concurrentie het vuur aan de schenen te leggen, de klantportfolio uitbreiden en marktaandeel winnen. Daarna kijken we wel weer verder.”