Jetta Heeres

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 09-12-2011
NaamJetta Heeres
WoonplaatsPutten
Leeftijd48
Iedere maand ontwikkelen honderden mensen hun vaardigheden onder begeleiding van hun eigen Kenneth Smit Trainer. Uit deze groep van deelnemers selecteren onze trainers iedere maand opnieuw een persoon die zichzelf “Verkoper van de maand” mag noemen. Deze maand is dat Jetta Heeres geworden!
Jetta Heeres

Functie: “Accountmanager bij Wageningen UR Livestock Research voor de diervoederindustrie en de vleeskalversector. We doen onderzoek naar innovaties in de veehouderij in opdracht van overheden, EU en bedrijfsleven Denk aan vraagstukken met betrekking tot duurzaamheid, zoals dierenwelzijn, milieu, diergezondheid, productkwaliteit  en voeding. Ik ben als accountmanager verantwoordelijk voor  projectacquisitie bij een aantal bedrijven in de mengvoerindustrie en additievenproducenten in binnen en buitenland. Daarnaast accountmanager voor de vleeskalversector incl. productschappen.

Welke trainingen heb je gevolgd?: “Een aantal jaren geleden heb ik bij Kenneth Smit al eens de basistraining commerciële vaardigheden gevolgd. Momenteel volg ik met een aantal collega’s de incompany training Expert in Sales Totaaltraject die wordt verzorgd door Edwin Webster. Een vrij uitgebreid traject dat bestaat uit 8 trainingsdagen en een aantal tussentijdse evaluatiemomenten.”

Wat heb je tot nog toe geleerd?: “Dat je jezelf er van bewust moet zijn dat het je taak is om de klant vooruit te helpen, dan alleen heb je meerwaarde. Dat lukt het beste als je een gelijkwaardige gesprekspartner bent; niet te bescheiden, want je moet er wel staan. Stellen van open vragen is ook belangrijk. En het gespreksevenwicht in de gaten houden. Laat vooral de klant aan het woord. Ook van belang is dat je niet in problemen maar in oplossingen denkt. In principe is altijd alles mogelijk. Zeker in een eerste gesprek.”

Auto?: “Echte mannenvraag. Vind ik totaal onbelangrijk. Zolang ik maar veilig van a naar b kom.”

Grootste liefde?: “Vier prachtige mannen; m’n man en drie zoons. En op de tweede plaats de paardensport. Ik rij al sinds m’n jeugd en heb een paard bij het huis staan. Wat dat betreft wonen we echt perfect in Putten.”

Hoe staat het met je carrière?: “Na m’n studie in Wageningen ben ik het onderzoek ingerold. Eerst als researcher, later ook in een leidinggevende functie. Nadat het instituut verzelfstandigd werd en we meer afhankelijk werden van contractonderzoek ben ik eigenlijk vanzelf de commerciële hoek ingegaan. En dat bevalt prima.”

Wat is je grootste commerciële succes: “Ik heb net een vrij fors contract getekend. Samen met een businesspartner gaan we de komende jaren in de zogenaamde emerging countries als China en India met lokale partners en universiteiten aan de slag. Dat wordt echt een heel mooie samenwerking waar ik enorm veel zin in heb.

Altijd al verkoop geambieerd?:”Ook als onderzoeker vond ik de omgang met klanten al erg leuk. Er achter komen wat de klant echt wil vond ik eigenlijk het leukste onderdeel van het onderzoekstraject. Onderzoekers vinden het niet altijd prettig rechtstreeks met de klant te communiceren. Ik zie mijzelf ook wel als een intermediair. Ik heb het altijd leuk gevonden om ervoor te zorgen dat beide partijen goed met elkaar communiceren zodat de klant ook echt krijgt waarom hij heeft gevraagd.”

Plannen voor de toekomst?: “het blijft van belang om je commerciële vaardigheden bij te houden en aan te scherpen. Oude gewoontes sluipen er toch snel in. Ik vind het ook van belang om de contacten die we nu hebben te bestendigen zodat ze blijven terugkomen met hun opdrachten. Verder kan ik hier eigenlijk heel goed m’n ei kwijt. En in mijn vakgebied is Wageningen UR ‘ top of the bill’. Ik zit hier prima!”