Richard van Heukelum

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 21-11-2014
NaamRichard van Heukelum
WoonplaatsErmelo
Leeftijd39
Iedere maand ontwikkelen honderden mensen hun vaardigheden onder begeleiding van hun eigen Kenneth Smit trainer. Uit deze groep van deelnemers selecteren onze trainers regelmatig een persoon die zichzelf “Manager van de maand” mag noemen. Deze maand is dat Richard van Heukelum geworden!
Richard van Heukelum

Functie? “Vice President, Sales & Marketing Director Tromp Group Total Bakery Solutions.

Welke trainingen heb je gevolgd? “Zelf heb ik de training Hoger Management gedaan. Met de groep hebben we het hele traject van de Expert in Sales training doorlopen.

Wat heb je er geleerd? “Zeker in onze branche, waar het gaat om grote investeringen is verkoop een langdurig maar beheersbaar proces. Als je de procedures maar goed volgt is de kans groot dat je aan het eind van het verhaal de order hebt. Richt je op kansrijke projecten, niet op klanten waarvan je ziet dat het de verkeerde kant op gaat. Dat zorgt voor focus. Processen duren lang. Dat betekent dat er allerlei machtselementen een rol spelen. Voor mezelf was het belangrijk om te leren hoe ik de vinger aan de pols houd, als je zelf niet voortdurend aanwezig bent.”

Wat voor managementstijl heb je? “Ik denk een meewerkend voorman. Als er strijd geleverd moet worden spring ik graag bij. Ik vind het directe contact met onze klant het mooiste wat er is.”

Wat is je grootste inspiratiebron? “Dat gaat voor mij vooral over normen en waarden. Die worden bij mij door het geloof gevoed. Wat goed is, is goed is en wat slecht is, is fout. We hebben talenten gekregen om te gebruiken dus je moet aan de slag met waar je goed in bent.

Hoe staat het met je carrière? “Met pijn en moeite heb ik de meao afgerond. Pas toe ik als verkoper ging werken, begreep ik waarom ik moest leren. Ik was nogal praktisch ingesteld. In de avonduren heb ik toen NIMA A en B gehaald. Ik wilde altijd al iets voor mezelf beginnen. Samen met m’n broer en m’n vader hebben we 10 jaar geleden ons eerste bedrijf gekocht uit een faillissement. Dat zijn er uiteindelijk twee geworden die elkaar heel goed aanvulden. Samen met een ander bedrijf zijn we hierdoor in korte tijd enorm gegroeid. De hele groep is onlangs overgenomen door Markel Bakery Group.”

Wat is je grootste succes? “Het eerste bedrijf dat we samen kochten was stuurloos. Door het weer een identiteit te geven en te specialiseren hebben we er weer een ongekend hoog renderend bedrijf van gemaakt. Daar ben ik erg trots op. “

Plannen voor de toekomst? “We hebben ons bedrijf verkocht, maar we blijven verantwoordelijk. We willen met de hele groep naar een verdubbeling van de omzet. Elke klant die bij ons koopt moet een ambassadeur worden omdat hij zich thuis voelt bij de Trompgroep.”