Robert Tiesma

Geschreven door Kenneth Smit redactie, 10-12-2014
NaamRobert Tiesma
WoonplaatsTjerkwerd
Leeftijd39
Iedere maand ontwikkelen honderden mensen hun vaardigheden onder begeleiding van hun eigen Kenneth Smit trainer. Uit deze groep van deelnemers selecteren onze trainers iedere maand opnieuw een persoon die zichzelf “Verkoper van de maand” mag noemen. Deze maand is dat Robert Tiesma geworden!
Robert Tiesma

Functie? Sales engineer bij Jongerius. Samen met drie andere verkopers verantwoordelijk voor de verkoop van productiesystemen voor de levensmiddelen, farmaceutische en chemische industrie.

Welke trainingen heb je gevolgd? “De tiendaagse Expert in Sales training. Van return on investment tot omgekeerd verkopen: alles zit erin.”

Waarom juist deze training? ”We wilden ons verdiepen in de werkelijke motieven van onze klanten om wel of niet te kopen. Het Leidmotief waar de training op gebaseerd is, heeft ons daar erg mee geholpen.”

Wat heb je er geleerd? “Het eerste dat bij me opkomt is De prijs verkopen. Als de klant om korting vraagt, dan kun je daar best iets voor terugvragen. Dat was een echte eyeopener. Zo zijn er meer voorbeelden, maar als je daar meer van wilt weten moet je zelf maar de training volgen.”

Waar mogen ze je wakker voor maken? “Ik heb een jong gezin met vier kinderen van 4 tot 12 jaar oud. Daar hebben we onze handen aan vol. Dat ik die mag opvoeden en verzorgen, maakt me heel gelukkig. Daarnaast ben ik kerkelijk erg actief. Ik ben ouderling.”

Hoe staat het met je carrière? “Voorheen werkte ik als verkoper buitendienst bij Euro-Manchetten en Compensatoren, waar we kleinere onderdelen voor productiesystemen leverden. Ik ben nu verantwoordelijk voor grote projecten waar veel meer geld in omgaat, en dat bevalt me heel goed.”

Wat is je grootste commerciële succes? “Ik vind het vooral erg leuk om zaken kunnen doen met grote bedrijven als Unilever, Douwe Egberts en Friesland Campina.”

Wat is je grootste commerciële teleurstelling? “Af en toe verlies je wel eens een project aan de concurrentie. Dan vraag je je toch af wat je verkeerd hebt gedaan. De prijs is vaak het breekpunt. Maar daaronder ligt in veel gevallen een ander motief. De keuze valt dan toch vaak op een oude vertrouwde leverancier.”

Altijd al verkoop geambieerd? “Ja, ik vind het ‘t mooiste vak dat er is. Helemaal mijn ding. Je gaat om met mensen. Je komt op verschillende plaatsen, moet alert zijn en doorzettingsvermogen hebben. Je moet niet denken dat het een gemakkelijk vak is. Het is een beroep waar je ook echt voor getraind moet worden.”

Waar droom je van? “Dat mijn kinderen later zeggen dat ik een goede vader ben geweest. Dat is het allerbelangrijkste. En dat we met de hele groep Jongerius verder mogen uitbouwen. Dat is voor mij ook belangrijk.”