4 slimme manieren voor meer trouwe klanten

Kenneth Smit redactie 03-11-2017

Een trouwe klant is beter dan een nieuwe klant. Het binnenhalen van een nieuwe klant vergt namelijk meer tijd en geld dan het behouden van een bestaande klant. Hoe zorg je nu voor meer trouwe klanten?

Header Image

Een trouwe klant is beter dan een nieuwe klant. Het binnenhalen van een nieuwe klant vergt namelijk meer tijd en geld dan het behouden van een bestaande klant. Toch besteden veel bedrijven 60 tot 80 procent van hun marketingbudget aan het aantrekken van nieuwe klanten. Een scheve verhouding gezien het feit dat ongeveer 20 procent van de bestaande klanten zorgt voor maar liefst 80 procent van de omzet. Het is dan ook essentieel om te investeren in de klantrelatie, zodat bestaande klanten uitgroeien tot trouwe klanten of idealiter zelfs ambassadeur worden van jouw bedrijf. Maar hoe zorg je voor trouwe klanten? Hoe zorg je dat jouw klanten niet overstappen naar de concurrent?

1. Het dialoog met klanten

Het behouden van het dialoog is van essentieel belang om de relatie met de klant te behouden en te versterken. Net als elke andere relatie draait het om aandacht, het laten blijken dat je daadwerkelijk werkzaam bent en stappen maakt voor de klant. Dit kan in de vorm van een zakelijke nieuwsbrief, maar ook op een informele manier als een Whatsapp bericht. Het is vanzelfsprekend dat je als bedrijf doet waarvoor je betaald wordt. Maar een extra bevestiging van bijvoorbeeld een order, verzending of de campagne die van start is gegaan kan nooit kwaad. Het geven van aandacht betekent niet alleen zenden, maar ook luisteren. Sta open voor feedback van klanten en laat zien dat je ook iets doet met de input. Op deze manier voelen klanten zich gehoord en zullen zij meer binding hebben met jouw bedrijf.

2. Beloon je klanten

Eén van de beste manieren voor meer trouwe klanten is het belonen van klanten. Hierbij kun je denken aan: extra korting op een product of dienst, een exclusieve rondleiding in het bedrijf, een demonstratie van de nieuwe productlijn, het betrekken van klanten bij innovaties, etc. Op deze manier overtref je de verwachtingen van de klant en versterk je de klantrelatie.

3. Leer van je (oud) klanten

Een tevreden klant maakt nog geen trouwe klant. Het is belangrijk om door middel van een klanttevredenheidsonderzoek in kaart te brengen hoe tevreden jouw klanten zijn, zodat je inzicht krijgt hoe jouw klanten tevreden blijven en hoe je tevreden klanten kan ombuigen naar trouwe klanten. Mocht een klant toch besluiten de relatie te verbreken, ga dan het gesprek aan en ga na waarom de klant niet verder met je wil. Was er bijvoorbeeld wel genoeg aandacht voor de klant? Werd er initiatief getoond? Werd er meegedacht? Zijn alle afspraken wel nagekomen?

4. Casestudy met klanten

Klantsucces onder de aandacht brengen en de klantrelatie versterken? Dan biedt het creëren van een casestudy de uitkomst. Een casestudy is een manier om de waarde van je producten of diensten te laten zien aan potentiële klanten en biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om lof uit te spreken naar je gewaardeerde klant. Ga op zoek naar succesverhalen, betrek de klant, geef complimenten en deel de casestudy op je website. De casestudy is een blijk van waardering, aangezien jij de klant als één van je goudhaantjes ziet.

Weet jij nog andere manieren voor meer trouwe klanten? Weet jij nog slimme manieren om je klanten te belonen? Deel het met ons in een reactie!

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.