Hoe motiveer je jongeren in het bedrijfsleven?

Kenneth Smit redactie 13-12-2019

Header Image

De jongeren van nu, zijn de toekomst van het bedrijfsleven. En omdat de wensen en motivatie van de jongeren op de werkvloer tegenwoordig iets anders liggen dan die van de generaties die hen voorgingen, behandelen we in deze blog een paar tips om de jongeren in jouw bedrijf te motiveren.

Waardering en feedback zijn grote motivatoren

Uit onderzoek uit de recruitment guide van YoungCapital, dat onderzoeksbureau Motivaction uitvoerde, is gebleken dat jongeren ‘gebrek aan waardering’ als de grootste reden voor vertrek bij een bedrijf noemen. Het is dus heel belangrijk de ontwikkeling en vooruitgang van werknemers te blijven bespreken. Laat het de werknemer weten als hij of zij goed werk heeft geleverd.

Maar schroom ook zeker niet om opbouwende kritiek te geven. Feedback is heel belangrijk voor jongeren maar doe dit wel op de juiste manier. Probeer daarom altijd naast opbouwende kritiek ook iets positiefs te zeggen over het geleverde werk. Hier kunnen jonge medewerkers veel van leren, zonder dat het hun zelfvertrouwen wegneemt.

Behandel jongeren met respect en als gelijken

Wat minstens even belangrijk is als het complimenteren van het werk, is de jonge werknemer respecteren. Behandel ze als gelijken en zet ze dan ook zo in op de werkvloer.

  • Het is belangrijk om te luisteren naar de ideeën die de jongeren hebben over het bedrijf of project. Betrek ze bij besluiten waar dit kan, dit heeft immers effect op hun werk. Kan dit niet? Leg dan uit waarom bepaalde beslissingen genomen zijn. Zorg dat de jonge werknemers zich betrokken voelen en jij ze genoeg respecteert om naar ze te luisteren en hun ideeën mee te nemen in besluiten en projecten.
  • Verder is het goed om de jongeren te vragen wat hen drijft en wat hen voldoening geeft in een project of functie. Met andere woorden: help ze hun doel te vinden. Breng dit regelmatig ter sprake en maak hen verantwoordelijk voor de zingeving binnen hun eigen werk.
  • Geef je jonge werknemers ook de vrijheid om hun eigen tijdsindeling te maken en projecten op hun eigen manier te realiseren. Als je ze de ruimte geeft dan haal je het beste in ze naar boven. Dit omdat ze naar eigen inzicht creatieve en productieve manieren van werken kunnen toepassen.

Geef jonge medewerkers de kans om te groeien

Een van de grootste motivatie van jongeren is mogelijkheid tot groei. Niet alleen in de functie, ook in het bedrijf en op persoonlijk niveau. Je kan dit bijvoorbeeld faciliteren door cursussen en trainingen aan te bieden aan je werknemers. Deze mogelijkheid tot ontwikkeling zorgt er voor dat jouw werknemers gemotiveerder aan het werk gaan en uiteindelijk ook meer te bieden hebben voor het bedrijf.

Door kans op groei te faciliteren vergroot je de kans dat de jongeren het fijn hebben bij jouw bedrijf en daarom ook willen blijven. Maak duidelijk of er doorgroeimogelijkheden zijn binnen jouw bedrijf kan en naar welke functie ze door zouden kunnen groeien. Het werkt namelijk erg motiverend om ergens naar toe te werken.

Interesse om partner te worden?

Laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie vul dan je gegevens in en wij nemen contact met je op.